Příliš mnoho vakcín ohrožuje dětské zdraví

ANO Padla tabu okolo očkování. Rodiče si stěžují na případy, kdy jejich děti po vakcíně těžce onemocněly. Podle kritiků může očkování, zvláště v raném věku, zapříčinit epilepsii, autismus, alergie, astma a další nemoci. Tito odpůrci založili mnoho stránek a diskusních fór na sociálních sítích, kde upozorňují na případy, kdy vakcína dítě zabila nebo doživotně poškodila.

NE Neexistuje sice žádný stoprocentně bezpečný lék, ale vakcíny jsou pro zdravé děti neškodné. Rodiče by jen měli informovat lékaře o všech zdravotních potížích svých potomků. Ty naopak může ohrozit šíření nepodložených zpráv o škodlivosti očkování. Mohutný návrat už potlačených spalniček v těchto dnech je toho důkazem.

Očkování je dnes už zbytečné

ANO Rok od roku se zlepšuje lékařská péče. Lidé mají hygienu jako nikdy dřív. Nebezpečí epidemií zdaleka není takové jako v minulosti, lékaři je umí zastavit v zárodku. Některé nemoci jako černý kašel už byly zcela vymýceny. Ostatně jiné nemoci, jako mor, vymizely i bez očkování. Zatěžovat za těchto okolností dětský organismus přináší jen riziko.

NE Nelze mluvit o tom, že některá z nákaz z našeho okolí vymizela. Mysleli jsme si to například o tuberkulóze, ta se však v jednotlivých případech vrací. Pokud nebudou lidé dostatečně „proočkováni“, mohou se vrátit i další choroby. Děti, kterým rodiče nedají souhlas k vakcinaci, tak ohrožují nejen sebe ale i ostatní.

Stát brutálně zasahuje do práv rodičů

ANO Povinné očkování je hrubým zásahem do rodičovských práv. Harmonogram pro ty nejmenší děti vůbec nepočítá s individuálními rozdíly a je nebezpečný. Je nepřípustné diskriminovat ty, jejichž rodiče se harmonogramu nepodvolili, například zákazem táborů či škol v přírodě. Povinnost je přežitkem z časů reálného socialismu. V drtivé většině vyspělých zemí je očkování pouze doporučené, nikoli nucené.

NE O dítěti nakonec vždy rozhoduje rodič. Pokud je dostatečně asertivní, může vést s lékařem rovnocenný dialog jak o jednotlivých vakcínách, tak o termínech, kdy jsou podávány. Děti jsou závazně zvány k očkování z rozumných společenských důvodů. Je to určitá „páka“ na rodiče, kteří se o své děti starají nepořádně. Navíc je povinností státu chránit ostatní před možnými nosiči nákazy.

Vakcíny obsahují zdraví nebezpečné látky

ANO Ve vakcínách se nachází rtuť, hliník, formaldehydy a antibiotika. Tyto látky jsou velice nebezpečné a mohou dětem ublížit. Rtuť dokonce ohrožuje život. Lékaři nejsou vyškoleni k tomu, aby předcházeli nechtěným vedlejším účinkům a léčili je. Pokud se vyskytnou komplikace, snaží se je před veřejností utajit.

NE Moderní očkovací látky rtuť neobsahují. Hliník a formaldehydy ve stopovém množství sice ano, ale to nemůže organismus ohrozit – obě látky patří k jeho metabolismu. Obsah antibiotik je také stopový. Vyrobit absolutně čistou vakcínu zatím není možné. Vytvářet paniku kvůli zanedbatelným příměsím je krajně nezodpovědné.