On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Čtyři z nových úmrtí jsou z dnešního dne. Tři lidé byli starší 60 let, jeden byl z Karlovarského kraje, jeden ze Středočeského kraje a jeden z jižních Čech. Zemřel také člověk mladší 49 let, byl z Moravskoslezského kraje.

V pondělí pozdě večer zemřel ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN) pacient s nemocí covid-19 narozený v roce 1978. Příčinou jeho úmrtí bylo krvácení do mozku při zánětu srdce, sdělila mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. 

"Bezprostřední příčinou jeho úmrtí nebyla nákaza covid-19, byť ji vyšetření u něj potvrdilo. Pacient byl hospitalizovaný na III. Interní klinice VFN a 1. Lékařské fakulty Praha," uvedla Heřmánková.

Zemřelý muž ročník 1978 je jednou z pěti obětí nemoci covid-19, které jsou mladší 49 let. Za pondělí přibylo dalších pět úmrtí, ve všech případech šlo o lidi starší 60 let. Dva lidé v pondělí zemřeli v Praze a po jednom v Karlovarském, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. V neděli zemřelo devět lidí s koronavirem.

Poslanecká sněmovna v úterý schválila prodloužení nouzového stavu o dva týdny, tj. do 30.4., ačkoliv premiér Andrej Babiš i vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) požadovali prodloužení o 30 dní, tedy do 11. května.

Nejpočetnější je výskyt případů covid-19 nadále v Praze, kde na každých 100 tisíc obyvatel připadá podle ministerstva přibližně 89 lidí s touto nemocí. Praha má také největší absolutní počet nakažených. Ve městě testy potvrdily 1214 případů, což je přibližně čtvrtina z nakažených v republice. Druhý nejčastější výskyt covid-19 je v Olomouckém kraji, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 69 lidí s pozitivním testem na koronavirus.

Česko si pohoršilo v žebříčku

Česko, ačkoliv v poslední době zvýšilo počet testování, si také za poslední týden pohoršilo v žebříčku zemí Evropské unie. Před týdnem bylo sedmé, nyní mu patří 13. příčka. Počet testů přepočítaný na milion obyvatel se sice za poslední týden zdvojnásobil ze 4000 na 8521, přibylo ale zemí, které testují ještě více.

Podobný počet testů na milion obyvatel, jako má Česko, hlásí Španělsko (7593). V počtu prokázaných případů nákazy na milion obyvatel si ale Česko se 451 případy stále drží 16. místo. Vyplývá to ze statistik na webu Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT).

Rekordmanem v počtu testů na milion obyvatel je Lucembursko následované Maltou. Země s malým počtem obyvatel, který se pohybuje kolem půl milionu, mají počty testů v přepočtu na milion obyvatel na 38 805, respektive 24 738. V absolutních číslech je to v lucemburském velkovévodství 24 291 provedených testů a na Maltě 10.923 testů. V případech nákazy přepočítaných na milion obyvatel ale Lucembursko překoná se 4542 případy i Španělsko. V absolutních počtech je na tom ale Španělsko v EU nejhůř, počet prokázaných případů nákazy tam překročil 140 tisíc.

Oproti předchozímu týdnu se před Česko v počtu testů na milion obyvatel dostaly kromě Lucemburska a Malty ještě Portugalsko, Litva, Kypr a Dánsko.

V přepočtu případů na 100 provedených testů patří Česku v EU 18. místo, neboli je desátou nejméně postiženou zemí unie. Na sto testů v Česku připadá pět případů nákazy, stejný výsledek má i Polsko a Estonsko. V uplynulých dnech mělo Česko nejhůře sedm případů na sto testů. Ve statistice nejhůře vychází Francie se 44 případy na 100 testů, následuje Španělsko se 40 a Belgie se 32 případy na sto testů. Co se týče úmrtí na koronavirus, Česko je se sedmi mrtvými na milion obyvatel na 17. místě v EU. Je tedy desátou nejméně postiženou zemí unie.