Online reportáž

Počet potvrzených případů se během krátké doby zvýšil hned několikrát. Nejprve Vojtěch hovořil o 54 nakažených, jen o několik minut později číslo zvýšil na 58 a ve vysílání České televize uvedl, že je nakažených již 61. Krátce před půlnocí pak přišla z ministerstva zpráva o 63 nemocných. Ve středu ráno Vojtěch bilanci navýšil o dalšího nemocného. 

Vůbec první případ koronaviru se v úterý objevil v Pardubicích. Již odpoledne o tom informovala Krajská hygienická stanice Pardubického kraje. „Dnes mi bylo hlášeno laboratoří, že ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové je vysoce suspektní vzorek, který odpovídá genové typizaci koronaviru Covid-19,“ uvedla epidemioložka Olga Hégrová. Vzorek ale musela potvrdit národní referenční laboratoř.

close Co je koronavirus? info Zdroj: Deník zoom_in Pacientem je muž důchodového věku. „Je to import ze zahraničí, ale překvapivě nikoli z Itálie, ale z Rakouska. Jedná se o muže, který byl lyžovat, po návratu se u něho v neděli objevily první příznaky,“ uvedla epidemioložka. Muži nebylo dobře, volal proto na telefonní linku hygienické stanice, která ho upozornila, ať nechodí k lékaři a zůstane doma, přijel k němu mobilní tým, který udělal odběr.

Mezi nakaženými je také jedna studentka Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze. Škola o tom informovala na svých webových stránkách. „Tato studentka je bez zdravotních potíží, není ubytována na kolejích a nestravovala se v menze,“ stojí na webu školy. Budovy VŠE byly v úterý 10. března uzavřeny a proběhla důkladná dezinfekce všech prostor.

Již tři případy nákazy koronavirem hlásí také Olomoucký kraj. V pořadu Události, komentáře České televize to řekl hejtman Ladislav Okleštěk. K prvnímu nemocnému hospitalizovanému na infekčním oddělení prostějovské nemocnice přibyl ještě manželský pár z Litovle. Dvě nejnověji potvrzené osoby byly lyžovat v Itálii.

Další dva potvrzené případy má také Královéhradecký kraj. Jde o dvě ženy, které se vrátily z italské Val Gardeny, a zároveň jde o poslední dva případy dnes potvrzené.

Všichni lidé, kteří byli dosud kvůli nákaze koronavirem v Česku hospitalizováni, mají podle ministra Vojtěcha mírný průběh a žádný z nich není v ohrožení života.

Opatření proti šíření

Bezpečnostní rada státu dnes ráno rozhodla o výrazném zpřísnění bezpečnostních opatření v souvislosti s koronavirovou nákazou. Uzavřeny nově zůstanou všechny školy s výjimkou mateřských. „Zakazuje se osobní přítomnost žáků na základních, středních školách, odborných učilištích a univerzitách,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Epidemiolog Roman Prymula je toho názoru, že školy zůstanou uzavřené minimálně jeden měsíc. Stejnou dobu budou podle něj zrušeny také veřejné akce. „Po tom měsíci se to vyhodnotí,“ uvedl v DVTV.

Uzavření škol může pro řadu rodičů přinést komplikace. Policejní ředitel Jan Švejdar uvedl, že o bezpečnost v zemi se lidé obávat nemusí. „Rád bych ujistil veřejnost, že dneškem přijatá opatření o uzavření škol v žádném případě neohrozí zajištění bezpečnosti v naší zemi. Situaci, kdy řada policistů - rodičů bude také řešit péči o své malé školáky, rozhodně zvládneme,“ napsal na twitteru.

Platit začal také zákaz konání akci s účastí více než 100 lidí. Opatření se dotkne kulturních i sportovních akcí, ale například také demonstrací a dalších veřejných shromáždění. Kvůli boji proti šíření nemoci dojde také k uzavření všech příspěvkových organizací ministerstva kultury. Zavřou se galerie, knihovny i muzea. Informoval o tom ministr kultury Lubomír Zaorálek a doplnil, že lidem, kteří si již zakoupili vstupenky, budou vráceny peníze.

Přísnější kontroly čekají také cizince, kteří překročí hranice České republiky. Nově budou kontrolování na příznaky infekčního onemocnění. „Doposud se mimořádné opatření vztahovalo pouze na osoby s trvalým pobytem v ČR či přechodným nad 90 dnů včetně cizinců u nás pracujících, kterým bylo možné udělit karanténu. Nově pokud budou zjištěny u běžného turisty na hranicích zdravotní příznaky, bude mu udělán odběr a v případě pozitivity mu nařídí Krajská hygienická stanice karanténu,“ vysvětlil ministr Vojtěch.

Dnes také vstoupil v platnost již dříve oznámený zákaz návštěv v nemocnicích a domovech pro seniory. Právě lidé vyššího věku jsou nemocí COVID-19, kterou nový koronavirus způsobuje, nejvíce ohroženi.

Zeman o cestě do Číny: Karanténu bych strávil v Lánech

Prezident Miloš Zeman opatření, které Babišova vláda přijala, podpořil. Podle České televize uvedl, že si nemyslí, že by se situace mohla vyhrotit podobně, jako se to stalo v Itálii. Obyvatele České republiky zároveň varoval před nákupní horečkou.

Zeman také hovořil o plánované cestě na summit v Číně, kam se navzdory šířící se nákaze koronavirem plánuje vydat. Prezident podle České televize počítá s tím, že karanténu po návratu by strávil v Lánech.

close Koronavirus v Česku info Zdroj: Deník zoom_in