On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Nahradili je ale vojáci, kteří policistům pomohou kontrolovat zákaz, aby občané Česka cestovali do zahraničí a cizí státní příslušníci až na řídké výjimky s povolením vstupovali do země. Tvrdé a v historii nevídané opatření nařídila vláda, aby zabránila rozšiřování nákazy. „Policie si vyžádá podporu armády při plnění jejích úkolů na hranicích,“ řekla Deníku mluvčí armády Magdalena Dvořáková.

Podle Dvořákové by na hranicích mělo ode dneška působit nanejvýš 2100 vojáků, kteří budou mít podle zákona o ozbrojených silách stejné pravomoci jako policisté. Kde konkrétně budou vojáci v jakých počtech působit, a kolik jich přesně elkem bude, neprozradila. „Zatím čekáme na nařízení vlády, kterým budeme vyslaní,“ prohlásila včera v podvečer, jen pár hodin před plánovaným nasazením armády.

 #interaktivni-infografika|7b97f5fa-3988-450d-8387-dc19fb57d066#

Podle nařízení vlády mohou přes hranice cestovat jen lidé zaměstnaní v zahraničí ve vzdálenosti do 100 kilometrů vzdušnou čarou od hranice. Do Česka naopak budou vpuštěni pouze jeho občané a také lidé, kteří zde mají přechodný pobyt delší 90 dnů nebo trvalý pobyt.

Cestovat z Rakouska lze pouze přes hraniční přechody v Dolním Dvořišti, Českých Velenicích, Hatích a v Mikulově, z Německa na přechodech Strážný, Pomezí nad Ohří, Rozvadov, Folmava, Krásný Les a Hora sv. Šebestiána. Pouze lidé směřující za prací budou moci využívat čtyři další přechody do Rakouska a stejný počet do Německa. 

Jak dostat blízké ze zahraničí
Ministerstvo zahraničních věcí slibuje pomoc českým občanům, kteří uvízli v zahraničí, a nemají jak se vrátit. O víkendu vyslalo autobus pro čtyři desítky Čechů, kteří skončili na letišti ve Frankfurtu, další míří do Vídně a Mnichova. Pro všechny lidi, které přivezou, bude platit povinná 14denní karanténa. Výjimku dostanou lidé, kteří vlastním autem pojedou do zahraničí pro příbuzné, kteří se nemají jak dostat domů ze zahraničí. „Odjezd bude možný na základě předložení kopie palubní vstupenky,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

close Koronavirus v Česku info Zdroj: Deník zoom_in