Kam za stopou?
Jizerská magistrála trasy už jsou od polomů víceméně vyčištěny, dá se počítat s kvalitně upravenými tratěmi. Určené jsou jak pro sportovně orientované lyžaře, tak i pro nadšence. Nevýhodou je, že zejména v případě pěkného počasí vyráží do Jizerek až moc lyžařů a mohou být problémy s parkováním.
www.jizerskaops.cz

Dlouhá Louka v Krušných horách Krušné hory patří mezi oblasti, které byly větrem zasažené nejvíce. V okolí Dlouhé Louky si ale už uplynulý víkend lyžaři pochvalovali úpravu i pročištění od polomů. Je možné se zajet podívat třeba k přehradě Fláje. Dlouhá Louka je pravým místem jak pro sportovně orientované lyžaře, tak i pro turisty. http://kbstopa.cz

Skipark na Vypichu, Praha čerstvě otevřený okruh je vhodný pro učení dětí, začátečníky a všechny místní, kteří si chtějí zalyžovat, ale nemají čas vyjet na hory. www.skiparkpraha.cz

Šumava, z Kvildy na Bučinu a Knížecí Pláně nejrozsáhlejší oblast na Šumavě, trasy vedoucí po planinách si oblíbili zejména vyznavači klasického stylu. http://bilastopa.cz

Beskydy tratě v údolí v okolí Velkých Karlovic jsou vhodné pro každého včetně začátečníků. www.kamzasnehem.cz

Jeseníky lyžování v oblasti mezi sedlem Skřítek, Novou Vsí a Malou Morávkou láká vyznavače běžkování širokou paletou upravených běžkařských tratí. www.kamzasnehem.cz

Pro běžecké lyžování jsou skvělé podmínky. Zaběhat si můžete jak v níže položených areálech, které jsou mnohdy i uměle zasněžovány některé navíc mají stopy s FIS parametry a jsou osvětleny i pro večerní běžkování, tak i ve výše položených běžeckých stopách v horách.

„Začínající běžkaři by měli zejména dávat pozor na zledovatělou stopu a prudší sjezdy. A nejen jim, ale i zkušeným běžkařům doporučujeme sledovat počasí, kdykoliv totiž můžou přijít silný vítr nebo mlha. Pozor také na těžké kusy namrzlého sněhu padajícího ze stromů. Je dobré mít s sebou teplé náhradní oblečení, správně namazané lyže, v batůžku teplý čaj na zahřátí a nabitý mobil,“ doporučuje pro klidný a bezpečný skluz Monika Konvičná, ředitelka Destinačního managementu turistické oblasti Beskydy-Valašsko o. p. s.

Na krušnohorských sjezdovkách musí sníh odklízet dokonce vrtulníkem. „České hory se ještě vzpamatovávají z následků kombinace silného větru a přívalů nového sněhu zhruba přede dvěma týdny. Na některých místech dosud zůstávají polámané či vyvrácené stromy, které někdy i zatarasily cesty. I u větví obalených těžkým sněhem hrozí, že se ulomí a někoho zraní. Na několika málo místech byl dokonce vydán zákaz vstupu do lesů,“ uvádí Martin Sajal ze serveru KamZaSněhem.

S Krakonošem na běžkách

Špindlerův Mlýn není znám jen dokonale upravenými lyžařskými svahy. Zkrátka nepřijdou ani vyznavači bílé stopy. Zejména okolí Medvědína a Horních Míseček totiž nabízí kvalitní vyžití. „Tratě na Horních Mísečkách jsou v tisíci metrech nad mořem, a proto máme i v zimních měsících záruku sněhu. Upravujeme závodní i turistické tratě, a to jak na bruslení, tak na klasiku,“ říká Adam Svačina, manažer Skiareálu Špindlerův Mlýn, a dodává: „Pro začátečníky doporučuji krátké tratě nebo upravené svážnice s menším převýšením.“

Běžkaři milují 17 km dlouhý okruh vedený po úbočí tří kopců Mechovince, Černé skály a Šeřína přes Janovu horu na Rovinku nad Vítkovickým údolím a zpět přes Přední labskou, Krausovy boudy nad Špindlerovským údolím.

„Cestou míjíte několik vyhlídek do údolí a protějších kopců. Trasa je oblíbena i proto, že na obou nejvzdálenějších místech je občerstvení. V Horních Mísečkách na běžeckém stadionu je bufet Stopa a na Rovince bufet Rovinka, takže ať nastupuje z jakéhokoliv místa, vždy máte občerstvení v polovině cesty,“ doporučuje odpočinkové zastávky Svačina.

Na přípravě běžkařských stop si dávají opravdu záležet. Všechny oblíbené štace upravují denně. Přichystají stopu pro klasiku i pro bruslení. Běžkaři mohou navíc zcela zdarma využít záchytné parkoviště v Dolních Mísečkách, odkud dojdete pěšky, nebo je pro vás připravena skibusová doprava.

Začátečníci vítáni

Bílé stopy jsou v okolí Orlických hor připraveny. Projeďte se od Bukové hory na Suchý vrch, vyzkoušejte Jeřáb (Červená Voda Králíky) nebo Dolní Moravu. Všechny disponují dostatečnou sněhovou pokrývkou. Můžete vyrazit i bez předchozích zkušeností, žádné trasy totiž nejsou extrémní, s těžkými sjezdy. Pro začátečníky je nejschůdnější trasa okolo Bukové hory nebo z Červenovodského sedla na Suchý vrch.

Zkušení vám ale poradí delší trasy. Vyrážíte-li z větší dálky, není problém dojet ani autem. „Pokud vás zlákala lyžařská oblast Buková hora Suchý vrch, zaparkujte na Červenovodském sedle, na Suchém vrchu nebo v Čenkovicích. Je-li vaší cílovou stanicí lyžařská běžecká oblast Jeřáb-Šanov, Horní Hedeč a Dolní Morava, pak zaparkujte na centrálním parkovišti,“ připomíná k dopravní dostupnosti běžkařských tras Antonín Fiala, manažer Sdružení obcí Orlicko.

Běžky vás odmění nejen krásou okolních kopců a lesů, ale i výhledem z rozhledny na Suchém vrchu. A po vydatném výkonu se můžete občerstvit v místní Kramářově chatě na Suchém vrchu, v bufetu na Červenovodském sedle či v Čenkovicích. Určitě vám tam i poradí, kam se vydat dále.

Od Radhoště až na Lysou horu

Začátečníci si užijí i turistickou oblast Beskydy Valašsko. Běžecké trasy v golfových areálech v Ostravici pod Lysou horou jsou pro ně ideální. Stopy jsou upraveny pro klasické běžkování i pro bruslení, nemají velké převýšení a začínající běžkaři si mohou vybrat z různě dlouhých okruhů. „Opravdoví borci můžou vyběhnout po Lysohorské magistrále až na samotný vrchol Moravskoslezských Beskyd Lysou horu, kde je v případě krásného počasí za odměnu čekají překrásné výhledy do krajiny,“ láká k extrémnímu vyběhnutí až na vrchol Monika Konvičná.

Vydovádět se dá ale i na dalších místech, jako jsou Lyžařské středisko Morávka Sviňorky pod Malým Travným a zpět kolem vodní nádrže Morávka. Běžecké trasy na Ondřejníku, tratě v oblasti Pusteven, pod Velkým Javorníkem, v okolí obce Bílá, v Cream snow aréně na Čeladné i dalších místech si s nimi ale nezadají.

„Všechny běžkaře dokážou okouzlit krásné výhledy na běžecké stopě z Pusteven na Radhošť, na níž mohou obdivovat také obrovskou sochu pohanského boha Radegasta, či na vrcholu Radhoště romanticky zasněženou dřevěnou kapli Cyrila a Metoděje,“ doporučuje jednu z tras Konvičná. Za krásnými výhledy se vydejte i z Bílé na Staré Hamry-Gruň, dále pak po hřebenu od hotelu Charbulák na Bílý Kříž. Trasa vás odmění jedním z nejkrásnějších pohledů na slovenské hory.