Rusové, kteří chtěli zažít tradiční vojenskou přehlídku v den největšího ruského svátku, výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce, se museli v sobotu spokojit se sledováním přeletů letadel a helikoptér nad Moskvou.

Zbytek velkolepě naplánované akce, které se u příležitosti 75. výročí ukončení války v Evropě měli účastnit i státníci z mnoha zemí světa, byl ruským premiérem Vladimirem Putinem zrušen. V Rusku rychle roste počet nakažených koronavirem, který překročil už dvě stě tisíc, z toho polovina je v desetimilionové ruské metropoli.

Kdo z Rusů chtěl přesto tradiční akci zažít, musel si ji pustit buď ze záznamu z minulých let, nebo si naladit běloruskou televizi. V Minsku se totiž 9. května slavilo, jako by žádný koronavirus nebyl. Pandemii připomínalo jen několik málo roušek mezi diváky přehlídky.

Přetrumfl Putina 

Běloruský prezident Alexander Lukašenko, který již týdny razí teorii, že koronavirová epidemie není žádné zásadní ohrožení, na uskutečnění přehlídky trval. A tak v Minsku viděli diváci tanky, pochodující vojenské jednotky, na obloze přeletěly stíhačky. „Budou tací, kteří nás odsoudí,“ citovala prezidenta agentura Reuters.

„Nedělejte však ukvapené závěry a neodsuzujte nás, dědice Vítězství, Bělorusy.“ „Prostě jsme to nemohli udělat jinak, neměli jsme na vybranou,“ dodal Lukašenko.

Bělorusko bylo zemí, která za vítězství nad nacismem zaplatila v množství obětí na počet obyvatel nejvyšší cenu, když zahynula pětina obyvatelstva.

Důvodem pro pořádání přehlídky by podle Reuters mohla být i snaha překonat ruského prezidenta Putina. „Na pozadí Putinova zrušení přehlídky má Lukašenko příležitost strhnout pozornost na sebe,“ říká nezávislý běloruský analytik Alexandr Klasovski. „Toto je svým způsobem odplata za řadu ponížení. Putin se schoval v bunkru a Lukašenko ve stejný čas stojí na pódiu v parádní uniformě.“