„Jde o projekt Lobkowiczkého zámeckého vinařství, které se chce, společně s městem Roudnice nad Labem, tímto krokem připojit k oslavám 700. výročí narození krále Karla IV. – panovníka, který se významně zasloužil o rozvoj vinohradnictví v českých zemích," přiblížila Hana Líbalová, ředitelka vinařství.

Nová vinice je mimořádná tím, že se nachází v centru města. Na svazích kolem roudnického zámku respektive jemu předcházejícího gotického hradu réva rostla již v době, kdy hrad patřil pražským biskupům – tedy v období vlády Karla IV.

close V sobotu 11.6. v 10:30 proběhne v Roudnici nad Labem v zahradách zámku slavnostní otevření – křest nově vysazené vinice. zoom_in

Na vinici je vysazeno 600 hlav odrůdy Rubinet, která byla vyšlechtěna v roce 1965 Vilémem Krausem v Lednici na Moravě. Tato odrůda patří do malé skupiny tzv. barvířek. Ty se vyznačují tím, že obsahují barviva nejen ve slupce jako ostatní odrůdy, ale i v dužině. Výsledkem jsou tak velmi tmavěmodré hrozny. Nová vinice je vysázena v tzv. vedení na hlavu – je to jeden z prvotních způsobů vedení a řezu vinné révy.

„Nejen obyvatelé města Roudnice, ale i příznivci roudnického vína z jiných koutů země mají možnost stát se patronem jedné z hlav na nově vzniklé vinici. Tato hlava pak bude označena cedulkou s jejich jménem. Každý z patronů obdrží certifikát a lahev limitované edice vína vyrobené speciálně pro příležitost výsadby nové vinice," dodává ředitelka vinařství.

Současně s touto akcí na zámku po celou sobotu probíhá také oblíbený Roudnický košt vín, kam přijedou desítky vystavovatelů z Čech.