Růst nezaměstnanosti analytici očekávali. Venkovní stavební práce ustaly, na pracovní úřady se hlásili lidé, kterým skončila v závěru roku pracovní smlouva. Z meziročního srovnání nicméně vyplývá, že nezaměstnanost v regionu výrazně klesá. Loni v lednu byla 9,2 procenta. Meziročně ubylo i lidí bez práce. Zatímco k letošnímu 31. lednu jich bylo 45.188, ve stejném loňském období jich bylo 52.244.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době v rámci celého Česka 2,9 uchazeče. V okrese Ústí nad Labem je to 10,6 uchazeče, na Chomutovsku 7,3 uchazeče. Přesto už také firmy na severu Čech pociťují nedostatek pracovníků na trhu práce. Některé společnosti proto začaly spolupracovat se středními školami a učilišti nebo oslovují žáky základních škol.

JEN MOST A KARVINÁ PŘEVYŠUJÍ 10 PROCENT

V rámci Ústeckého kraje zůstává nejvyšší nezaměstnanost na Mostecku. Je to vedle okresu Karviná, kde byla nezaměstnanost 10,4 procenta, jediný okres, ve kterém míra nezaměstnanosti překročila deset procent. Na Mostecku byla v lednu 10,1 procenta.

V uplynulém měsíci se zvýšil počet lidí bez práce v šesti okresech Ústeckého kraje, pouze na Ústecku se nezměnil. V okrese Ústí nad Labem bylo na konci ledna 7107 nezaměstnaných a míra nezaměstnanosti zůstala na 8,6 procentech. Nejnižší nezaměstnanost v kraji je aktuálně shodně na Litoměřicku a Teplicku, činí 6,5 procenta.