Koš, který teď lidé mohou vidět na Purkyňově náměstí, je dílem roudnické firmy Meva. Uvnitř koše je lis, který odpadky uvnitř pomocí senzorů stlačuje. Vše pohání solární energie.

„Uvnitř koše se nachází klasická plastová nádoba s objemem 120 litrů vybavená senzory, které podle výšky odpadu dají signál lisu a ten odpad následně stlačí, a to až do doby, než je nádoba naplněná, senzory pak vydají signál odvozové firmě, že je nutné odpadky z koše vyvézt," popsal technologii Tomáš Martan z obchodního oddělení společnosti Meva a dodal, že lis i senzory napájí solární panel, který je součástí koše.

Koš je rovněž vybaven bezpečnostními prvky, které zamezují jakémukoliv poranění při vhazování odpadu.

V dalších typech chytrých košů z produkce společnosti Meva by podle Tomáše Martana mohly být zabudovány například meteostanice a nabíječky s mikro USB a USB na mobilní telefony, v budoucnu případně také wi-fi.

Meva se nápadem vyrobit chytrý odpadkový koš inspirovala v zahraničí. Na celém světě existuje asi čtyři a pět výrobců obdobných zařízení. V Česku není chytrý koš naprostou novinkou, setkat se s ním můžete například na několika místech v Praze. Typ, který je nyní v testovacím provozu v Roudnici nad Labem, je však unikátem. Roudnická firma je v České republice první, kdo ho vyrábí.

Na místě naproti obchodního domu Říp však chytrý koš nezůstane napořád. Za dva týdny bude převezen na brněnský veletrh k další prezentaci a místo bude uvedeno do původního stavu.

"Ve spolupráci s firmou Meva jsme ve městě realizovali již několik kontejnerových stanovišť, ale také podzemní koše, se kterými je dobrá zkušenost. Nyní jsme místním umožnili seznámit se s novinkou, která by mohla být případně ve vybraných lokalitách města také využita," řekl místostarosta Roudnice nad Labem Jiří Řezníček.