O rozruch se starali zejména bohémové a performeři z Teplicka. Hvězdář, spoluautor exkluzivních publikací o historii Teplic a amatérský performer Radim Neuvirt, člen kultovní skupiny Vyžvejklá bambule, zvolil na cestu k volební urně kostým Batmana.

"Identita Batmana je mi dána už přes dvacet let, takže tyhle masky občas používám. Myslím, že prezidentské volby jsou vhodné zrovna k použití tohoto vzhledu," uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas. V opasku měl podle svých slov typicky chlapské artefakty včetně prezervativů.

A právě dva růžové prezervativy v živé podobě přišly volit v nedalekých Novosedlicích. Jde o maskoty zdejšího Červeného kříže. „Propagační kostýmy jsme našli kdysi při úklidu sklepa v budově Červeného kříže. Nechali jsme je vyprat a dlouho pak ležely u mě ve skříni,“ popisal již dříve pro Deník jeden z recestistů Jiří Herlitze.

Hodně očekávanou personou u voleb byl v pátek večer na teplickém gymnáziu Mirror Man, tedy Zrcadlový muž. Teplický performer Stanislav Müller oznámil svoji účast u voleb dopředu prostřednictvím manželky. „Naposledy se v České republice původní teplický Mirror Man objevil před osmnácti lety, kdy stál v obřadní síni teplického magistrátu jako ženich a z úřední moci byl prohlášen za manžela,“ upřesnila Radka Müllerová.

Teplická bohéma dokonce vyjela i za hranice okresu. V řeznické zástěře dorazil s celou rodinou na Obecní úřad Zubrnice Max Fisch neboli Martin Ryba, středoškolský profesor a divadelník. Nesl si velkou molitanovou palici, kterou poté během masopustu ve stejné obci zastavoval auta. Jeho partnerka Jitka Bažantová pro změnu zvolila kostým svině.

Maxových průpovídek si užily i dámy z volební komise. „Jezdím sem na masopusty čtrnáct let, ale v této místnosti jsem poprvé,“ rozhlédl se volič Jiřího Drahoše po místnosti s plentou a s volební urnou. 

Královskou návštěvu si krátce před skončením voleb užili komisaři v Roudnici nad Labem. Pavel Král z jižních Čech byl v Roudnici na návštěvě u bratra a volil na průkaz. V duchu svého jména se vyzbrojil jablkem, korunu měl v peněžence a při volbě měl malou českou vlaječku v ruce a velkou na zádech. "Není to znevážení voleb, ale v této napjaté atmosféře je to takové odlehčení s trochou humoru" usmál se Pavel Král.

Král volil prezidenta v Roudnici. | Video: Deník/Karel Pech

To největší překvapení ale zažili v Lovosicích až při sčítání hlasů. Z urny totiž vytáhli Chucka Norrise. Tedy ne živého texaského Rangera, ale volební lístek s jeho jménem. A protože se dá předpokládat, že Chuck přijel zvolit sám sebe, pravděpodobně se v průběhu voleb objevil v Lovosicích osobně v rafinovaném převleku běžného českého voliče.