Není sám, kdo negativně hodnotí vykácení lip na letní terase roudnického kulturního domu Říp na Husově náměstí a v lokalitě na Zálabí v blízkosti rekreační zóny. V diskuzi na sociální síti kácení stromů kritizovali i další.

Mluvčí města Jan Vancl vysvětlil, že lípy na terase kulturního domu neunikly okolním vlivům, které zapříčinily jejich postupnou degradaci.

„Na tento fakt bylo již v minulém roce poukázáno ze strany vedení kulturního zařízení města,“ řekl Vancl s tím, že město v tomto případě od počátku nezamýšlelo jejich úplné odstranění.

„Odbor životního prostředí proto loni v červnu objednal u ústeckého pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) terénní šetření za účelem posouzení aktuálního zdravotního stavu deseti lip rostoucích v dané lokalitě. To bylo provedeno následující měsíc a z jeho závěrů vyplynulo, že většina posuzovaných stromů je ve velmi špatné kondici,“ popsal roudnický mluvčí.

Ten i připomněl zprávu regionálního ředitele AOPK Petra Kříže, který v závěrečném dokumentu o části posuzovaných dřevin napsal, že stromy jsou ve výrazně zhoršeném až silně narušeném zdravotním stavu a jejich perspektiva je proto značně zkrácená.

Jejich stav a habitus znemožňují provedení účinné stabilizace. A i ostatní posuzované stromy byly podle Kříže ve zhoršeném zdravotním stavu. Odbor životního prostředí následně po přezkumu a po vyhodnocení funkčního a estetického významu těchto dřevin jejich pokácení povolil.

„Na základě těchto zjištění se jevilo, i vzhledem k zamýšlené rekonstrukci kulturního domu, jako dlouhodobě perspektivnější řešení tyto stromy skácet a nahradit je mladými lipami,“ poznamenal Jan Vancl a doplnil, že bezprostředně po odkácení původních lip, ještě ve vegetačně vhodném období, nejpozději pak do konce roku 2018, nechá město na terase kulturního domu vysázet nejméně 9 nových vzrostlých lip srdčitých nebo velkolistých o výšce minimálně 2,5 metru s kompletní výměnou půdy.

Také stromy na Zálabí u rekreační zóny, které padly během března, nebyly v dobrém zdravotním stavu.

Na vykácených místech, která jsou v majetku města, plánuje radnice rozšířit oblíbenou rekreační zónu, provést parkové úpravy a instalovat vhodný inventář.