Ředitelka školy Veronika Vápeníková nedávno popisovala školku přes ateliér autora stavby čínskému vydavateli odborné publikace, která bude zahrnovat výběr nejzajímavějších mateřských škol ze všech kontinentů.

Jedinečnost školky netkví jen v jejím tvaru v podobě pohádkového pařezového domečku, kterým se inspiroval architekt, ale především v jejím účelném využití. Veškeré činnost se tu dějí na jednom rozčleněném místě, kterému vévodí dřevo a další přírodní materiály. Z něho je krásný výhled do přírody a na hladinu Labe, kde občas plují lodě.

Nepřehlédněte: Most v Roudnici je v havarijním stavu, opravy se dočká za 2 roky

V loňském roce se areál dokončil realizací zahrady, která plynně navazuje na objekt školy. Obci se podařilo na ni získat dotaci přes 1,5 milionu korun z fondu Ministerstva životního prostředí. Ředitelka by ráda využila vysoké klenby domu k vestavbě spacího patra. Architekti ho spolu se skluzavkou už nakreslili, musí ho však upravit tak, aby odpovídalo požadavkům hygieniků.

Dnes areál slouží také jako obecní centrum setkávání lidí všech věkových kategorií. Na nejprve čistě dětské akce se postupně začali nabalovat účastí rodiče, senioři a další přátelé mateřské školy.

„Pravidelně se zúčastňují všech našich besídek a akcí, zapojili se i do benefiční akce Dobrý anděl. Protože většina dětí má ráda domácí zvířata, uspořádali jsme akce s kočičí tematikou a protože měly velký úspěch, rozhodli jsme se je zúročit v dobrou věc na podporu místního Kočičího domova Sluníčko. Dnes jsme otevřeli Kočičí kavárnu, kde hosté přispívali malými částkami při vstup, za občerstvení nebo předměty, které vyrobily děti. Výtěžek spolu s dalšími dárky předáme za týden při exkurzi provozovatelce domova," prozradila Veronika Vápeníková.

Mohlo by vás zajímat: Unikát: Kvůli centru se bude vrtat pět kilometrů pod zem

Školka s kapacitou 28 dětí, z nichž část je i z Roudnic e nad Labem, je plně obsazena a vedle místních obyvatel se nesoustřeďuje i mimo obec. V loňském roce navázala spolupráci s humanitární organizací Perspektiva, která se věnuje handicapovaným klientům. Školka od nich nakoupila ručně vyrobené předměty a od té doby je zve do Dobříně k různým setkáním.