Hasičské jednotky v Ústeckém kraji vyjely od čtvrtka půl páté odpoledne do pátku půl osmé ráno k 152 nahlášeným událostem způsobeným silným větrem. Ve většině případů to byly popadané stromy a větve na komunikace.

Nejvíce v okrese Děčín – 102 nahlášených událostí, na Ústecku 15, na Teplicku zaznamenali hasiči 12 výjezdů, na Litoměřicku 14. Lepší byla situace v západní části kraje. Na Lounsku měli hasiči kvůli větru jen 2 výjezdy, v okrese Most 3 a na Chomutovsku 6. 

"Převážně jde o spadlé stromy na silnice, dráty vedení, železniční tratě. V dalších případech to jsou stromy opřené o dům nebo plot, uvolněné střechy, antény, střešní tašky, plachty, reklamní tabule nebo opadaná omítka," upřesnil za hasiče Lukáš Marvan.

Smutný pohled na naskytl lidem v pátek ráno na Severní Terase. Zdejší strom naproti radnici, který poslední tři roky sloužil obvodu jako vánoční, v noci zlomil vichr. Zbytky zlikvidovali pracovníci veřejně prospěšných prací.

"Byl nádherný, bohužel nešlo vidět, že je nemocný. Na lomu kmene je tmavě hnědá skvrna, která vypovídá o tom, že uvnitř uhníval," podotýká starostka Severní Terasy Renata Zrníková s tím, že radnice strom vysadila v roce 2003. "Moc nás to mrzí, celoročně byl ozdobou louky naproti úřadu a věžákům v ulici Stavbařů. Ještě letos vysadíme nový," doplňuje Zrníková.

Fotogalerie: Vichr skolil strom před radnicí na Severní Terase

Nejhorší situace v regionu byla tradičně na severu, na Děčínsku a Šluknovsku, poté na Českolipsku. Některá sídla tam byla bez proudu, například část Mikulášovic. Elektrárenská společnost ČEZ potvrzuje desítky poruch, jejich počet se od večera do hluboké noci plynule zvyšoval. 

"Nejčastější příčinnou poruch je pád stromů a větví do vedení, ulomené izolátory, přetrhané vodiče," přiblížila příčiny poruch mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Problémy byly také na železnici v okolí Krásné Lípy, mezi Rumburkem a Šluknovem. Nejezdily ani vlaky přes německé území z Dolního Žlebu do Dolní Poustevny.

Silný vítr řádil na Ústecku v několika lokalitách. “V Chlumci evidujeme poruchu na vedení vysokého napětí, bez elektřiny je část Chlumce – Stradov a Žandov a pak také část Telnice, Liboňov a Varvažov,” potvrdila v 19.45 hodin mluvčí Holingerová s tím, že terénní pracovníci zajišťují v místech opravy. 

Na Českolipsku hasiči vyjížděli už večer k několika popadaným stromům. Komplikace byly před 20. hodinou mezi Českou Lípou a Horní Libchavou. Silnice č. 2627 je uzavřená v obou směrech, podle stránek Ředitelství silnic a dálnic ČR by tak mohlo být až zhruba do páteční 13. hodiny. Popadané stromy uzavřely také silnici ze Srní na Zákupy a z České Lípy na Stružnici. Problémy byly rovněž v Provodíně a Mimoni. Rychlost větru se v oblasti blížila v nárazech 120 km/h.

"Střídavě bez proudu, nyní to vypadá na stálo, už asi půl hodiny. Padají stromy, stožáry," psala Jana Pazderníková před devátou hodinou večer na facebooku Českolipského deníku. "Kamenický Šenov, Pískovec bez proudu," přidala tamtéž další informace Denisa Bláhová.

"Habartice u Frýdlantu už přes dvě hodiny bez proudu," hlásila zase Lucie Kašíková na facebookové stránce Libereckého deníku kolem osmé hodiny večer a další čtenáři se postupně přidávali. Bez proudu se ocitli v Novém Městě pod Smrkem nebo Šimonovicích.

Jablonecko bliká, na Milešovce extrémně fouká

Jablonecko si na svou "temnou hodinku" počkalo. "Tanvald zatím nic," konstatoval na facebookové stránce Jabloneckého deníku Mirek Dušek v osm hodin večer. "Brod už pocítil první úder," přidala čtenářka Mirka Michalíková. Situace se zhoršila před 21. hodinou. Hasiči SDH Železný Brod vyjížděli k požáru elektrického sloupu do Těpeř.

„Mám pocit, že mi to vezme střechu. Snad jsou krovy pevné,“ doufala po deváté hodině večer šéfredaktorka Deníku Lenka Klimentová v Jablonci. Potíže s elektřinou přímo ve městě nejsou, i když už dvakrát či třikrát „bliklo světlo“. „Když tak čtu o těch vichřicích, zajímalo by mne, kdo jim dávám tak blbá jména,“ zavtipkovala na facebookové stránce Jabloneckého deníku Dominika z Jablonce. 

Opravdu větrno bylo na Milešovce, kde meteorologové naměřili rychlost větru v nárazech 42,5 metru za vteřinu, tedy přibližně 153 kilometry za hodinu.

Energetici mají napilno

Ve stejné době hlásili energetici ústy Soni Holingerové na šest desítek poruch na vedení vysokého napětí, další desítky na nízkém napětí. "Bez elektřiny je aktuálně třicet tisíc odběrných míst. Jen pro srovnání, k 19. hodině jsme bez elektřiny evidovali asi 40 tisíc odběrných míst. Tedy se dá říci, že se situace zlepšuje a poruchy se nám daří opravovat a dodávky elektřiny obnovovat," ujistila mluvčí Skupiny ČEZ. Potvrdila, že z jejich pohledu byla aktuálně nejhorší situace na Českolipsku a Děčínsku. "K deváté večerní odbavili operátoři v call centru kvůli vichřici na 5500 hovorů," dodala Holingerová.

Přes noc došlo k výraznému zlepšení situace. "K 7. hodině evidujeme dvě desítky poruch na vedení vysokého napětí, další poruchy na nízkém napětí. Aktuálně je bez elektřiny 5500 odběrných míst. Jedná se převážně o lokalitu Děčínska - Šluknovský výběžek a Českokamenicko, a v Libereckém kraji o Železnobrodsko," informovala v pátek 19. ledna mluvčí Skupiny ČEZ.

Poruchové čety stále v terénu pracují na obnovení dodávek elektřiny, to se podle Holingerové předpokládá během dnešního dne.