„Rybník jsme museli odbahnit, odkopat staré betonové hráze, jejichž součástí byl i kus silnice. Úpravy byly celkem náročné. Při jednom z kontrolních dnů na začátku stavby se po silnici prohnal kamion, kolem rybníka v tu chvíli procházely dvě ženy s kočárky. Rozhodli jsme se proto vložit mezi silnici a rybník ještě z obou stran chráněný chodník," řekl ke změnám v projektu starosta obce Vlastimil Mikl.

Chodník od silnice odděluje speciální svodidlo, od rybníka pak zábradlí. „Zábradlí mělo být původně kolem celé vodní plochy. Z důvodu bezpečí to tak musí být. Nakonec nám bylo umožněno nahradit zábradlí živým plotem, čehož jsme využili. Jde o keře s trny, aby jimi děti neprolézaly a nehrozilo tak, že do rybníka spadnou. V některých místech je hluboký až tři metry," vysvětlil starosta Mikl.

close NOVÁ OZDOBA VETLÉ. Práce na úpravách rybníka začaly letos v březnu. V říjnu na náves přibudou ještě nové hodiny. Obec je pořídila za finanční odměnu získanou v soutěži Vesnice roku. Bílou stuhu a k ní 125 tisíc korun porota Vrbici udělila za práci s mláde zoom_in

Úpravy rybníka nakonec stály téměř 3,5 milionu korun. Obci se na ně podařilo získat dotaci. Do budoucna chtějí místní okolí ještě oživit. U rybníka chce obec pořádat například rybářské závody a další akce.V říjnu na místo také přibudou zcela nové hodiny.

„Zdobit je bude třístranný ciferník, pod ním bude měřič teploty. Myslím, že se lidé mají na co těšit," prozradil starosta Vlastimil Mikl.

V nejbližší době čeká Vrbici třeba také vyhlášení soutěže o největší vypěstovanou dýni, a to 27. září od 15 hodin na místním hřišti, v pátek 3. října setkání seniorů v sále nově zrekonstruované hasičské zbrojnice, následující den výlet do vinného sklípku na Moravě.

Ještě začátkem října začnou také práce na dostavbě dešťové kanalizace ve Vetlé, konkrétně v ulicích K Vinici a Roudnická.