VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ovocné pálenice začaly se zpracováním letošní úrody

Židovice - Už do sedmnáctého roku pálení ovocných kvasů letos vstupuje pálenice Josefa Bajera v Židovicích. Zkušený ovocnář se po odchodu do důchodu přesunul se svojí manželkou Jarmilou ze sadů a vinic do teploučka do blízkosti varného kotle a destilační jednotky.

16.9.2014
SDÍLEJ:

Jarmila Bajerová kontroluje aparaturu v židovické pálenici. Provoz je zatím poklidný, na nápor s manželem Josefem teprve čeká. Kalendář zakázek na konec podzimu a začátek zimy se však rychle plní. Foto: Deník/Karel Pech

„V teploučku je víc manželka, která sleduje hlavní část provozu. Já jsem tu hlavně jako vstupní a výstupní kontrola. Výstup je hřejivý, ale nalévání kvasu probíhá ve venkovních prostorách a v zimě, i když jsme tuto část objektu zateplili, při práci pořádně promrznu," říká s úsměvem Josef Bajer.

O tom, že provozovatel pálenice za uplynulé roky dosáhl v pálení mistrovské úrovně, svědčí nejen spokojení zahrádkáři a chalupáři, kteří sem vozí kvas pravidelně od Mělníka po Českou Lípu, Ústí nad Labem a Louny, ale i hodnotitelé soutěží, kterých se Josef Bajer se svými pálenkami zúčastnil. Na 2. ročníku Pražského koštu ovocných destilátů, což je v Čechách první novodobá soutěž, získala jeho Podřipská pálenka pohár a vínovice s jabkovicí diplomy za 1. místo.

Jarmila Bajerová kontroluje aparaturu v židovické pálenici. Provoz je zatím poklidný, na nápor s manželem Josefem teprve čeká. Kalendář zakázek na konec podzimu a začátek zimy se však rychle plní.

Letošní sezona pálení ovocných kvasů začíná pozvolna. „Dnes si pálení na prosinec zamluvil pán ze Lhotky od Lovosic s 300 litry kvasu ze švestek. V současné době pálíme jen několik dní v týdnu, a to je buď kvas ještě z loňské úrody nebo z letošních třešní a meruněk. Čas kvasu z jablek a hrušek teprve přijde," dodává Jarmila Bajerová.

Josef Bajer zahrádkářům říká: „Není to věda, stačí, když při přípravě kvasu dodržíte tři základní podmínky. Kvasit dáte kvalitní zralé ovoce, uložíte ho při teplotě od 15 do 20 stupňů Celsia a během kvašení ho nesmíte míchat." Druhou ovocnou palírnu, která je současně i moštárnou, provozuje v Žitenicích.

Moštování jablek a hrušek na Litoměřicku teprve začne a Deník ho čtenářům přiblíží příští úterý. Jako první rozeběhne svou moštárnu u rybníku Barvíř tuto sobotu základní organizace Českého svazu chovatelů v Úštěku. V pondělí startují Šepetely.

Jarmila Bajerová kontroluje aparaturu v židovické pálenici. Provoz je zatím poklidný, na nápor s manželem Josefem teprve čeká. Kalendář zakázek na konec podzimu a začátek zimy se však rychle plní.

Autor: Václav Sedlák

16.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn Deníku – úterý 16. ledna 2018

První sníh, kalamita a s obnaženou hrudí na Sněžku: prohlédněte si videa dne

Videosouhrn Deníku – pondělí 15. ledna 2018

Vylovení, odbahnění, vysušení a 4,3 promile v krvi: podívejte se na videa dne

Hloupá zlodějka a jak dostat velkou architekturu do malé země: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 13. až 14. ledna 2018.

“Zeman má silného protikandidáta,” míní politolog z ústecké univerzity

Ústí n. L. /ROZHOVOR/ - Proč má úřadující hlava státu takovou podporu na severu Čech? Politolog Lukáš Novotný odpověděl v rozhovoru pro Deník nejen na to.

Auto hnané drogami a za dobrotu zmlácen: podívejte se na videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 9. ledna 2018.

Tři mrtví v kolonii a čokoláda za nález stříkačky: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 8. ledna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>