„V teploučku je víc manželka, která sleduje hlavní část provozu. Já jsem tu hlavně jako vstupní a výstupní kontrola. Výstup je hřejivý, ale nalévání kvasu probíhá ve venkovních prostorách a v zimě, i když jsme tuto část objektu zateplili, při práci pořádně promrznu," říká s úsměvem Josef Bajer.
O tom, že provozovatel pálenice za uplynulé roky dosáhl v pálení mistrovské úrovně, svědčí nejen spokojení zahrádkáři a chalupáři, kteří sem vozí kvas pravidelně od Mělníka po Českou Lípu, Ústí nad Labem a Louny, ale i hodnotitelé soutěží, kterých se Josef Bajer se svými pálenkami zúčastnil. Na 2. ročníku Pražského koštu ovocných destilátů, což je v Čechách první novodobá soutěž, získala jeho Podřipská pálenka pohár a vínovice s jabkovicí diplomy za 1. místo.
Letošní sezona pálení ovocných kvasů začíná pozvolna. „Dnes si pálení na prosinec zamluvil pán ze Lhotky od Lovosic s 300 litry kvasu ze švestek. V současné době pálíme jen několik dní v týdnu, a to je buď kvas ještě z loňské úrody nebo z letošních třešní a meruněk. Čas kvasu z jablek a hrušek teprve přijde," dodává Jarmila Bajerová.
Josef Bajer zahrádkářům říká: „Není to věda, stačí, když při přípravě kvasu dodržíte tři základní podmínky. Kvasit dáte kvalitní zralé ovoce, uložíte ho při teplotě od 15 do 20 stupňů Celsia a během kvašení ho nesmíte míchat." Druhou ovocnou palírnu, která je současně i moštárnou, provozuje v Žitenicích.
Moštování jablek a hrušek na Litoměřicku teprve začne a Deník ho čtenářům přiblíží příští úterý. Jako první rozeběhne svou moštárnu u rybníku Barvíř tuto sobotu základní organizace Českého svazu chovatelů v Úštěku. V pondělí startují Šepetely.