Prohlédněte si fotogalerii, v níž najdete i historické výkresy původní podoby pivovaru.


S průvodci, kterými jsou specialisté ze stavebního odboru Městského úřadu v Roudnici nad Labem Václav Živec a Ondřej Švec, vystupujeme nejprve na střechu, kde tesaři ze vsetínské firmy dokončují montáž krovů.

„Tesařina, kterou právě provádíme na štítové zdi, bude hotová ještě tento týden. Poté se už budeme věnovat pokládání krytiny z vlnitých desek. Roudnický pivovar je domem hrůzy, ale není to jediná historická stavba v havarijním stavu, kterou jsme opravovali. Hodně času nám trval úklid prostor a příprava staveniště. Zastřešení určitě zvládneme do konce letních prázdnin, uvedl stavbyvedoucí Mirek Barvíř.

Opatrně scházíme do spodních podlaží. Ocitáme se v dlouhém sále s nízkou klenbou, kde bývala sladovna a sklad chmele. „Můžete se přesvědčit, co dokázal déšť, sníh a mráz po prostoupení odkrytou střechou.Vlhkost obnažila zdivo, nasákla se do něho a hlavně do dřevěných konstrukcí a tím vytvořila živnou půdu pro dřevomorku. Potrvá hodně dlouho, než se podaří jednotlivá patra vysušit. Dobré je, že zdravé zůstaly velmi zajímavé klenby," ukazuje na mohutné oblouky Václav Živec.

Po sběračích kovů zůstaly v halách jen čtyři zrezavělé varny a zbytky těžkých strojů, které se nedaly rozebrat. Je otázkou, jak bude bývalý pivovar po záchranné akci využit.

„Tento čtvrtek se sejde pracovní skupina odborníků, mezi kterými bude i radní a jeden ze zastánců záchrany stavby Jiří Brodský, kteří budou diskutovat o vnitřních dispozicích objektu a doplní tak svými podněty a návrhy připravovanou studii. Po jejím dokončení se s ní seznámí městské zastupitelstvo a navrhne, jak bude objekt dál využíván," doplnil Ondřej Švec.

Záchrana a rekonstrukce bývalého roudnického pivovaru není laciná záležitost. Město, které ho vydražilo, nemá ani letos na rozhazování. Podle předběžných odhadů bude na první etapu záchrany objektu potřebovat zhruba sedm milionů korun. V závěru loňského roku obdrželo na přípravné práce dva miliony korun z fondu Ministerstva kultury.

Letos se pokouší o získání dalších dotací. Jednu žádost poslal městský úřad opět na adresu Ministerstva kultury, druhou na Krajský úřad Ústeckého kraje.

Václav Sedlák