Dnes prakticky neexistuje obor, v kterém by se mladí lidé mohli pro takové funkce připravovat. Většinou si je firma musí sama vyškolit. Navíc v minulosti vzniklo mezi zdejší VOŠ obalové techniky a Střední školou a zaměstnavatelem komunikační vakuum, které se letos podařilo díky prostředníkovi štětské radnici odstranit.

V úterý, při dni otevřených dveří, byla na půdě školy podepsána dlouhodobá spolupráce mezi školou a společností Mondi, a. s., Štětí na zajištění výuky nového oboru. Souhlas k jeho ustavení dal zřizovatel školy Krajský úřad Ústeckého kraje.

„Předmětem smlouvy je participace Mondi na novém čtyřletém studijním oboru obalová technika, který bude tentokrát vyučován duálním způsobem, to znamená, že my budeme zajišťovat výuku teoretickou a partner veškerou výuku praktickou, práce v laboratořích, včetně stáží doma i v zahraničí. Největší výhodu vidím v tom, že se žáci během studia setkají s nejmodernějšími technologiemi," uvedl Jiří Konvalinka, ředitel školy.

Příklad ze Štětí patří mezi přelomová rozhodnutí, i když starší pedagogové a absolventi odborných škol a učilišť si vzpomenou, že obdobná spolupráce už úspěšně fungovala před mnoha lety a byla vinou nesmyslných školských koncepcí zrušena. Smlouva počítá s tím, že škola každý rok otevře třídu pro 20 žáků.

„Máme zájem, aby alespoň část z nich byla z města a Litoměřicka, zbytek z jiných částí republiky. Neklademe si ve vztahu k rodičům žáků žádné závazné podmínky, naopak jim chceme vyjít maximálně vstříc. Budeme rádi, když mezi žáky budou děti našich zaměstnanců. Chceme výuku nabídnout i do jiných regionů, kde jsou firmy, jež poptávají absolventy s podobným zděláním. Žáci dostanou od nás zajímavé benefity, jako je bezplatné ubytování na novém domově mládeže příspěvek na stravování," doplnila Michala Prošková, mluvčí společnosti Mondi.

Nový obor je ryze technický se zaměřením na obalovou techniku, materiály, papírenské technologie a znalosti, které sociální partner školy vyžaduje. Takové absolventy Mondi využije. Modernizací papírny, která by měla probíhat během následujících deseti let, chce výrobce dosáhnout zdvojnásobí objemu produkce na milion tun papíru ročně a snížit dopady na životní prostředí pro své okolí.

Před měsícem vydalo Ministerstvo životního prostředí souhlasné stanovisko v procesu vyhodnocení vlivu stavby na životní prostředí a záměr se tak posouvá do územního řízení. Souhlas ministerstva obsahuje řadu podmínek pro realizaci záměru v době přípravy a stavby i po zahájení provozu v modernizovaném areálu. Celou modernizaci musí ještě schválit představenstvo společnosti.