O udělení známky rozhodla odborná komise, která prověřovala všechny letos přihlášené vzorky. „Prošlo" nakonec 342 vín 107 vinařství. Vinaři odhadují, že na trh dodají minimálně 1 900 000 lahví Svatomartinských vín ročníku 2014.

Odrůdová skladba byla v rámci posledních let tradiční. Nejvíce Svatomartinských vín bude odrůdy Müller Thurgau s 89 víny. Bílá vína dále doplní červená odrůda Modrý Portugal s 59 víny a Svatovavřinecké s 29 víny. Nabídku letošní Svatomartinských završí růžová vína odrůd Svatovavřinecké s 59 víny, Zweigeltrebe s 28 víny a 13 Modrých Portugalů. U vinařů, na pultech obchodů, v restauracích a vinotékách se potkáme také se 7 Svatomartinskými cuvée neboli směsí více odrůd.

A jaká letošní Svatomartinská budou? „Velmi mne v letošním roce překvapila kvalita a charakter bílých a růžových Svatomartinských vín. Celkově v letošním roce můžeme očekávat spíše svěží a lehčí vína s nižším obsahem alkoholu. Vůně a chuť bude u mnohých vín s výrazně ovocitým aroma, připomínajícím u bílých vín tóny ananasu, broskve, limetky, kiwi a banánu, u růžových vín tóny třešní, višní a zralých jahod doplněné o smetanovo-jogurtové tóny a u červených vín tóny přezrálých višní, planých švestek a červeného rybízu," uvedl Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.

Kromě Svatomartinských vín přijdou za nedlouho na trh také mladá vína. Tedy rovněž vína vyrobená z letošních hroznů ovšem bez známky Svatomartinské. O tu někteří vinaři nestihli, nebo nechtěli žádat. Jedním z nich je Vinařství je sv. Tomáše Malé Žernoseky. „Máme malé množství, necháme jej jako mladé," uvedl majitel Zdeněk Vybíral. Ten nabídne už za několik dní mladé Svatovavřinecké rosé.

SvatomartinskéSvatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála krátce, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter. Vinaři doporučují, aby se mladá vína vypila do Velikonoc. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celé ČR. Svatomartinské tak bylo vždy spjato s časem bohatého hodování a bujarého veselí. Odtud pochází dnes již tradiční spojení – svatomartinská husa a Svatomartinské víno.