Na speciální menu láká v tomto týdnu řada hospod a restaurací, mezi nimi například restaurant Patriot v lovosickém Hotelu Lev, Motorest v Nučnicích nebo Konírna v Libochovicích. „Husy pečeme v celku a následně porcujeme na čtvrtky. Podáváme s červeným zelím a variací knedlíků," prozradil tamní šéfkuchař Milan Kodera (na snímku). Středeční šichta v kuchyni začala už v pět hodin ráno. „Připravujeme asi 200 porcí, tedy 50 hus," dodal Kodera, s nímž přinášíme následující rozhovor.

„Sehnat českou husu z domácího chovu může být potíž. Dováží se z Maďarska a Německa"

Kam by měl člověk vyrazit, pokud si chce koupit dobrou husu?
Nejlepší jsou samozřejmě husy z domácího chovu. Jejich maso a tuk má úplně jinou chuť.

Je dnes potíž sehnat českou husu z domácího chovu?
Může být. Každý na dvorku dnes už husu nemá, jak tomu bylo dřív. Ubývá u nás i chovatelů, obchody tak husy dovážejí převážně z Německa a Maďarska. Podstatně dražší pak z Francie.

K dnešnímu dni neodmyslitelně patří dobře propečená svatomartinská husa. Na speciální menu láká v tomto týdnu řada hospod a restaurací, mezi nimi například Konírna v Libochovicích.

Prozradíte svůj osvědčený recept na tradiční svatomartinskou husu?
Husu peču celou, dovnitř dávám jablka a cibuli, přidám sůl a kmín. Víc není třeba.

Jak dlouho je dobré husu péct?
Není kam spěchat. Já ji peču takových šest hodin.

A co k ní?
Na svatého Martina lidé vyžadují tradičně zelí a variaci knedlíků. Pokud by někdo chtěl recept nepatrně obměnit, doporučuji cibulové zelí.

Jak ho připravit?
Potřebujeme červenou cibuli a sádlo. Červenou cibuli nakrájíme na půlkolečka a lehce orestujeme na sádle. Přidáme sůl, cukr a balsamico. Pod pokličkou dusíme. Výsledek je výborný.

K dnešnímu dni neodmyslitelně patří dobře propečená svatomartinská husa. Na speciální menu láká v tomto týdnu řada hospod a restaurací, mezi nimi například Konírna v Libochovicích.

Jako řada restaurací i ta vaše připravila speciální svatomartinské menu. Z jakých konkrétních chodů se skládá?
Jako předkrm nesmí chybět paštička, následovat bude husí kaldoun, pečená husa a nakonec dezert – hruška pošírovaná v červeném víně. Menu budeme nabízet až do neděle.

Jaké víno byste k huse doporučil?
Rozhodně červené a nejspíš tedy i svatomartinské, ať se držíme tradice.

Chystá vaše restaurace do konce roku další tematicky zaměřená menu?
Ještě v listopadu se budeme věnovat zvěřině. V prosinci už se budeme soustředit na vánoční večírky a firemní akce.