Jedná se přitom jen o jistinu, tedy jen čistý dluh bez nákladů exekutorů. Vymáhaná částka je tak výrazně vyšší. V některých obcích jsou v exekuci i dva lidé z pěti.

„Mapu jsme zpracovali jako odpověď na kritický nedostatek přesných dat o předluženosti velkého množství obyvatel a jako první podobný počin v tomto směru chceme inspirovat další. Na základě výzkumu vycházejícího z rozhovorů můžeme zpochybnit obecně přijímané mýty o předlužených lidech. Hlavně o důvodech, které je do této situace dostaly," řekl Radek Hábl, který přípravu mapy exekucí koordinoval.

Unikátní údaje zpracovala do webové aplikace nevládní organizace Otevřená společnost a Ekumenická akademie. Na webu www.mapaexekuci.cz lidé najdou počet exekucí po jednotlivých krajích, okresech i obcích.

Exekuce se týkají například obyvatel Moldavy, kde je nejvyšší procento lidí majících problémy s exekutory. Podle mapy má malá horská obec nad 15 let 144 obyvatel, z toho je v exekuci 38,89 procent z nich. Místostarostku obce Evu Kardovou toto číslo překvapilo.

„Myslím si, že je to zapříčiněno nedostatečnou finanční vzdělaností a samozřejmě také nedostatečnou sebekázní a mylným žebříčkem hodnot. Čili spíše to vidím na subjektivní problémy jedinců," řekla Kardová a dodala: „Zřejmě bude hrát roli i nejistota v zaměstnání a také veliký přetlak bankovních a nebankovních půjček, reklama a nabídky všeho možného na splátky."

Na Děčínsku má s dluhy problémy nejvyšší počet lidí v samotném Děčíně, kde exekutoři vymáhají dluhy za téměř 1,9 miliardy korun. Poměr lidí v exekuci je v Děčíně jen o málo vyšší než v celém okrese, dluhy zde nezvládá každý osmý člověk.

close Exekutor. Ilustrační foto. info Zdroj: Archiv zoom_in

Ještě větší podíl lidí v exekuci mají v Krásné Lípě – 21,72 procent. To je nejvíce v celém okrese Děčín. „Že má u nás hodně lidí problémy s exekucí, to jsem věděl. Ale tohle je strašné," říká starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

V rámci regionu jsou na tom obyvatelé Litoměřicka a Podřipska nejlépe. Ze 100 291 obyvatel nad 15 let z nich čelí exekuci 10 440. Podle údajů z mapy exekucí je na Litoměřicku nejhorší situace v obci Vrbice. Ze 404 obyvatel starších patnácti let je jich 88 v exekuci. A ne v jedné, celkový počet evidovaných exekucí je ve Vrbici 1 096.

Patnáctiprocentní hranici v počtu exekucí překročili také obyvatelé města Hoštka a obcí Vlastislav nebo Vrbičany. S nepatrným odstupem se k ní pak blíží lidé z Velkých Žernosek, Černivi a Kostomlat pod Řípem. Téměř čtrnáct procent starších 15 let má zkušenosti s exekutory také v Úštěku či ve Štětí. A naopak jeden z nejmenších podílů na počtu exekucí v okrese drží Sedlec na Lovosicku. Ze 176 lidí s občanským průkazem zažilo exekuci jen pět z nich.

Vysoký počet lidí v exekuci má s největší pravděpodobností souvislost i s vysokou nezaměstnaností. Lidem nezvládajícím své dluhy se nevyplatí pracovat. Velkou část jejich příjmů si totiž strhnou exekutoři.

Jak jsou na tom okresy? Nejvyšší částku nesplácejí lidé z Teplicka, po těch vymáhají exekutoři 4,6 miliardy korun, o 600 milionů méně je to v okrese Děčín. Nejméně pak exekutoři vymáhají na Litoměřicku, kde lidé v exekuci dluží 3,5 miliardy. Na Teplicku je nejvíce dlužníků v exekuci, dluží zde téměř každý pátý člověk starší patnácti let, celkem je to téměř 20 tisíc lidí, kteří mají více než 95 tisíc exekucí. Na opačném pólu je Litoměřicko, kde exekutoři řeší jen desetinu lidí starších patnácti let. Zato je zde nejvyšší průměrná hodnota exekuce – 64 360 korun. To je o šestnáct tisíc více než na Teplicku a o třináct více než na Děčínsku.

„Vzpomínám si na případ člověka, který u nás dělal na veřejně prospěšných pracích. Jakmile mu přišla exekuce, druhý den již nepřišel do práce," popisuje zkušenost z Krásné Lípy Kolář.

Pro zaměstnavatele navíc představují zaměstnanci, kteří mají exekuci, i značnou byrokratickou zátěž pro mzdové účetní.
„Zaměstnání na veřejně prospěšných pracích je časově omezené. A stává se, že pokud takto zaměstnáme člověka v exekuci, posílají nám exekutoři nejrůznější dopisy i rok poté, co u nás takový člověk skončí," dodává Jan Kolář.

Někteří lidé přitom mají i deset exekucí. Například na Děčínsku se zabývají exekutoři 16 945 lidmi, kteří mají 83 200 exekucí. Na jednoho člověka tak v průměru vychází pět exekucí. Podobná situace je také na Teplicku a Litoměřicku. Na Teplicku řeší exekutoři 95 tisíc případů u necelých 20 tisíc lidí, na Litoměřicku pak 55 tisíc exekucí u deseti tisíc lidí neschopných splácet své dluhy.

Projekt mapaexekucí.cz sleduje problémy s exekucemi v celé republice. Nejvyšší podíl obyvatel v exekuci starších 15 let mají kraje Ústecký (16,62 %), Karlovarský (15,81 %) a Liberecký (11,64 %). Naopak nejlépe jsou na tom kraje Vysočina (5,57 %), Zlínský (5,7 %) a Pardubický (7,08 %).

Okresy s nejvyšším podílem obyvatel v exekuci starších 15 let jsou Most (20,03 %), Ústí nad Labem (18,95 %) a Chomutov (18,82 %). Nejlépe jsou na tom naopak v okresech Žďár nad Sázavou (4,74 %), Havlíčkův Brod (5,16 %) a Zlín (5,24 %).

Data poskytla Exekutorská komora České republiky. Výzkum Jak zůstat člověkem v síti dluhů odhaluje nejen příčiny, které dostávají lidi do dluhové pasti, ale popisuje i jejich životy a způsoby, jak se s nastalou situací vypořádávají.

close Ilustrační foto. info Zdroj: ČTK/Jan Rada zoom_in

Z výzkumu vyplývá, že příčinou neschopnosti dluhy splácet není ani tak nízká finanční gramotnost zadlužených, ale mnohem častěji jde o souhru více nepříznivých okolností v životě lidí, jako je ztráta zaměstnání, rozpad manželství, onemocnění nebo úmrtí blízké osoby. Kromě dluhů se navíc zadlužení lidé musejí často potýkat se stresem, strachem a nedostatkem prostředků na zajištění základních životních potřeb.

„Zpřístupnění dat o exekucích v Česku touto interaktivní formou, která nám navíc umožní podívat se na to, jaký je stav předluženosti jednotlivců a domácností nejen celorepublikově, ale i v dané obci či regionu, je významným krokem. Podpůrná opatření, na místní úrovni například v podobě dluhových poraden nebo terénní sociální práce, díky tomu budeme moci lépe zacílit a situaci nepodcenit, ale ani nepřecenit," uvádí Radek Jiránek, ředitel Agentury pro sociální začleňování, která zařadila problematiku dluhů do vládní Strategie boje proti sociálnímu vyloučení 2016 – 2020.