Zastupitelé byli připraveni, že pokud neuspějí s žádostí o dotaci, postaví parkoviště z vlastního rozpočtu. Dotace byla nakonec městu přiklepnuta. Dosud malé a neupravené plochy před nádražím využívají každý den desítky lidí, kteří odtud cestují vlakem za prací nebo do škol ve směru ke krajskému městu nebo ku Praze.

Křížení železniční a autobusové dopravy na hranici dvou krajů chce využít v integrované veřejné dopravě Ústecký kraj. K nádraží by se měli dostat bezpečně po novém chodníku i chodci od místní části Hněvice, přes most ze Štětí či ze sousedních Račic a Labe arény.

BUDE SLOUŽIT UŽ V LISTOPADU

„Dotace na parkoviště by měla činit zhruba devět milionů korun, což je 90 procent z uznatelných nákladů. Předtím jsme však museli uhradit tři miliony za vynětí pozemku z půdního fondu. Na květen připravujeme výběrové řízení na zhotovitele a očekávám, že dílo by mohlo motoristům sloužit už letos v listopadu," uvedl Tomáš Ryšánek, starosta města Štětí.

Parkoviště u hněvického nádraží by mělo pojmout 99 osobních automobilů. Vedle něho chce Ústecký kraj nechat vybudovat zastávku autobusů, ke které by byl přímý a pohodlný přístup přímo od vlaků.