VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V hoštecké škole se učili připravovat zdravé obědy

Hoštka - Bouře kolem zdejší základní školy, která vyvrcholila na červnovém zasedání zastupitelstva, se pomalu zklidňuje. Přispěly k tomu doplňující volby do školské rady.

13.10.2015
SDÍLEJ:

Kuchařky školní jídelny při ZŠ v Hoštce absolvovaly školení k přípravě zdravých jídelFoto: Deník/Václav Sedlák

V tajném hlasování do ní byly zvoleny dvě zástupkyně z řad pedagogů, dva rodiče žáků a město do rady vyslalo jednu z pracovnic městského úřadu. Na úterý svolal zastupitel Milan Chvalina první zasedání školské rady.

Ze školy odešlo pět učitelů, tři odchod avizovali ještě v průběhu minulého školního roku, dvě učitelky se rozhodly odejít po vyhrocení situace na konci školního roku.

„Pedagogický sbor se podařilo včas doplnit. Jsme si vědomi toho, že naše městečko není schopno s pedagogickými školami vyprodukovat tolik učitelů, aby nahradili odcházející do důchodu. Těm přespolním jsme nebyli dosud schopni nabídnout něco zajímavého, aby se do Hoštky přistěhovali. Proto se nyní zaměříme na vyčlenění alespoň dvou bytů z městského majetku, které bychom nabídli především mladým učitelům," vysvětlil starosta města Milan Konfršt.

Děti v základní škole mají prakticky všechno, co k výuce potřebují. Obec zařídila zateplení tělocvičny, před dvěma roky nechala zrekonstruovat školní jídelnu a moderně vybavit kuchyni. Takovým zařízením se nemůže pochlubit každá škola. Pracovat zde musí být radost, k úplné spokojenosti strávníků bylo třeba ještě připravit takový jídelníček, na který by se děti těšily.

„Požádali jsme společnost Bidvest z Kralup nad Vltavou, zda by její kuchaři spolu s naší vedoucí kuchyně Eliškou Fialovou navrhli jídelníček z potravin, které firma dodává do gastronomie a odpovídají přísným normám zdravého stravování. Společně tak dokázali díky úpravám a servírování vykouzlit i z klasických potravin, které děti nemají příliš v lásce, přímo lákavý pokrm. Dnes, po druhém školení, jsem si provedl kontrolu a můžu potvrdit, že u většiny dětí nezůstalo na talíři po obědě téměř nic," říká ředitel školy Radovan Rieger.

Školní jídelna připravuje denně pro žáky a děti z mateřské školy zhruba 270 obědů. „Dnes jsme společně připravili bramborové gratiny ve dvojím provedení, moučníkem jsou krupicové flameri s dýní, slazené medem a zdobené vlašskými ořechy a šlehačkou. Polévka je bramborový krém s cizrnou a sýrem čedar. Hlavní jídlo tvoří čočkové karbanátky se šťouchanými brambory a tatarkou z tvarohu.

Když jsem se ptal, tak ani jedno dítě nepoznalo, že karbanátek je z čočky. Pokrmy jsou bezlepkové a bez éček," prozradil kuchař Petr Konečný. Ten už školil personál ve 378 školních jídelnách, na 50 posledních ho doprovázel kolega Petr Sklenář.

Autor: Václav Sedlák

13.10.2015
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn Deníku – 20.–21. ledna 2018

Hod vánočním stromkem a stovky maličkých běžkařů: prohlédněte si videa víkendu

Videosouhrn Deníku – 18.–19. ledna 2018

Husa bez provázku a výcvik lavinových psů: prohlédněte si videa dne

AUTOMIX.CZ

Exoti na prodej: O těchto autech jste určitě nikdy neslyšeli. Ale můžete je mít

Přijde vám, že je aktuální vozový park na našich silnicích poněkud uniformní a nudný? Nezoufejte. Stačí si otevřít nějakou velkou celoevropskou inzerci, zadat jako značku „jiné“ a už se na vás hrne přehršel bizarních a zajímavých aut, která na silnici jen tak nepotkáte. My jsme vybrali šest z našeho pohledu nejzvláštnějších.

AKTUALIZOVÁNO

Na sever Čech opět udeřil silný vítr. Láme stromy, lidé nemají elektřinu

Severní Čechy - Právě 11 let po ničivé vichřici Kyrill lidé opět s obavou hledí na modely předpovědi počasí a mávající stromy za okny.

Vylekaný chmaták a rosomáci pobláznění sněhem: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 17. ledna 2018.

První sníh, kalamita a s obnaženou hrudí na Sněžku: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 16. ledna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>