V tajném hlasování do ní byly zvoleny dvě zástupkyně z řad pedagogů, dva rodiče žáků a město do rady vyslalo jednu z pracovnic městského úřadu. Na úterý svolal zastupitel Milan Chvalina první zasedání školské rady.

Ze školy odešlo pět učitelů, tři odchod avizovali ještě v průběhu minulého školního roku, dvě učitelky se rozhodly odejít po vyhrocení situace na konci školního roku.

„Pedagogický sbor se podařilo včas doplnit. Jsme si vědomi toho, že naše městečko není schopno s pedagogickými školami vyprodukovat tolik učitelů, aby nahradili odcházející do důchodu. Těm přespolním jsme nebyli dosud schopni nabídnout něco zajímavého, aby se do Hoštky přistěhovali. Proto se nyní zaměříme na vyčlenění alespoň dvou bytů z městského majetku, které bychom nabídli především mladým učitelům," vysvětlil starosta města Milan Konfršt.

Děti v základní škole mají prakticky všechno, co k výuce potřebují. Obec zařídila zateplení tělocvičny, před dvěma roky nechala zrekonstruovat školní jídelnu a moderně vybavit kuchyni. Takovým zařízením se nemůže pochlubit každá škola. Pracovat zde musí být radost, k úplné spokojenosti strávníků bylo třeba ještě připravit takový jídelníček, na který by se děti těšily.

„Požádali jsme společnost Bidvest z Kralup nad Vltavou, zda by její kuchaři spolu s naší vedoucí kuchyně Eliškou Fialovou navrhli jídelníček z potravin, které firma dodává do gastronomie a odpovídají přísným normám zdravého stravování. Společně tak dokázali díky úpravám a servírování vykouzlit i z klasických potravin, které děti nemají příliš v lásce, přímo lákavý pokrm. Dnes, po druhém školení, jsem si provedl kontrolu a můžu potvrdit, že u většiny dětí nezůstalo na talíři po obědě téměř nic," říká ředitel školy Radovan Rieger.

Školní jídelna připravuje denně pro žáky a děti z mateřské školy zhruba 270 obědů. „Dnes jsme společně připravili bramborové gratiny ve dvojím provedení, moučníkem jsou krupicové flameri s dýní, slazené medem a zdobené vlašskými ořechy a šlehačkou. Polévka je bramborový krém s cizrnou a sýrem čedar. Hlavní jídlo tvoří čočkové karbanátky se šťouchanými brambory a tatarkou z tvarohu.

Když jsem se ptal, tak ani jedno dítě nepoznalo, že karbanátek je z čočky. Pokrmy jsou bezlepkové a bez éček," prozradil kuchař Petr Konečný. Ten už školil personál ve 378 školních jídelnách, na 50 posledních ho doprovázel kolega Petr Sklenář.