Jan Pracner se narodil 2. ledna roku 1845 v Budyni nad Ohří. Po smrti otce roku 1863 převzal kovárnu a věnoval se opravám hospodářských nářadí a strojů především pluhů. V roce 1880 se přestěhoval do Roudnice nad Labem a založil zde první českou továrnu na výrobu pluhů a hospodářského nářadí, čímž v tomto oboru zaplnil prázdné místo na trhu. Postupně se jeho podnik zvětšoval a v roce 1885 přijal za svého společníka Rudolfa Bächera, narozeného roku 1856 v rodině židovského obchodníka v Kácově. Rudolf Bächer přinesl do podniku další finanční prostředky. V roce 1890 měla továrna kolem 150 zaměstnanců a byla vybavena i parním strojem.

V roce 1891 Jan Pracner onemocněl a svůj podíl v továrně odprodal Rudolfu Bächerovi. V Hracholuskách zakoupil usedlost a začal hospodařit. V tomto roce se stal členem okresního i obecního zastupitelstva a zasedal ve výboru spořitelny. Mimo jiné byl podporovatelem veřejného života a přispívajícím členem několika roudnických spolků, z nichž můžeme jmenovat Podřipské muzeum, Sokoly či dobrovolné hasiče, nechal též postavit školku v Hracholuskách. Pracner si ovšem zanedlouho znovu založil podnik, který se specializoval na secí stroje, např. secí stroje na řepu, tabák, rýži a zahradní semena. Secí stroje začal vyrábět v roce 1892 v dílně se třemi dělníky. Výroba stoupala a Pracner začal s exportem do okolních zemí, dokonce do severní Afriky. Později vyráběl i rozmetadla umělých hnojiv. Součástí továrny byla také slévárna. Na počátku 20. století měl 300 zaměstnanců. Jan Pracner zemřel 29. září 1913.

Rudolf Bächer dál úspěšně vedl původně společný podnik. Vybudoval z něj největší továrnu na zemědělské stroje společně se slévárnou oceli v Rakousku-Uhersku. Zaměstnával více než 400 dělníků a další úředníky. Výrobky získaly řadu ocenění a několik zlatých státních medailí. Pro své zaměstnance zřídil nemocniční pokladnu a založil starobní fond pro dělníky a úředníky. Stejně jako Jan Pracner byl členem okresního zastupitelstva, zastupující kurii obchodu a průmyslu, a přispívajícím členem vzdělávacího spolku Podřipské muzeum a několika roudnických židovských spolků. Rudolf Bächer zemřel 22. února roku 1915 a vedení továrny se ujali jeho synové.

Martina Obrazová