Zapůjčené exponáty pocházejí z Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Pestrá kolekce prezentuje zejména řadu nerostů z různých lokalit České republiky, ale i ze zahraničí.

Jednotlivé exponáty se přímo vztahují ke geologicky natolik významným místům, jako jsou např. Všechlapy u Teplic, Dobranka, Dolní Bory, Smrčí u Semil nebo i hornicky známé lokality Příbram, Cínovec či Krupka. Světová naleziště reprezentují sběratelsky významné země, jako je Turecko, Maroko, Polsko, Kongo, Čína i Rumunsko. Všechny exponáty pocházejí z pozůstalostí soukromých sběratelů, vlastních sběrů odborných pracovníků muzea či byly zakoupeny na mineralogických burzách převážně na konci 60. až 70. let dvacátého století.

Návštěvníci se mohou těšit i na paleontologické nálezy v podobě zkamenělých živočichů a rostlin z dob prvohor až třetihor, kterým je věnována druhá část výstavy. Samozřejmostí je ukázka trilobita, ale i obřího amonita, zkamenělého dřeva, různých měkkýšů či fragmentů přesliček a plavuní.

Pro přiblížení neživé přírody školám a široké veřejnosti bude jako doprovodný program výstavy uskutečněna také přednáška geologa Petra Mužáka z českolipského muzea. Ta bude věnována problematice horninového prostředí regionu, krásám minerálů, ale i fosilním pozůstatkům jednotlivých geologických období.