Jejich cílem je zabránit vzniku problémů, které mohou časem přerůst v kriminalitu. K realizaci plánu přispívá rok a půl trvající spolupráce s vládní Agenturou pro sociální začleňování. I po tak krátké době přinášejí společné aktivity dobré výsledky.

Některé aktivity ve Štětí již fungovaly, některé díky spolupráci získaly prostředky na další činnost nebo ji dokonce rozšířily. Patří mezi ně příprava dětí pro vstup do 1. ročníku ZŠ. Na základní škole Ostrovní, která má v názvu Prima škola s pěti „P", mají s takovou přípravou dětí bohaté zhruba patnáctileté zkušenosti.

Proti minulosti bude mít toto předškolní zařízení s patnácti přihlášenými dětmi svou učitelku, kterou škola pro nový školní rok přijala. Jedním z problémů, kterými se potýká většina těchto dětí, jsou vady řeči. Škola v Ostrovní má šest logopedů, kteří se o ně postarají.

Na děti čeká příprava podle tematických celků formou hry, podobných programu v mateřské škole. Když děti jeden zvládnou, přejdou k dalšímu. Cílem je dosáhnout toho, aby si zvykly na školní prostředí a pravidelnou docházku.

Děti získají základní znalosti a dovednosti, které potřebují pro vstup do ZŚ. V úterý mají s rodiči dětí schůzku bývalá i nová učitelka, které je budou informovat o tom, co děti čeká a co by měly zvládat," říká ředitel školy Václav Hladík

Přínosem pro děti a mládež je program v Otevřeném klubu mládeže, který jim nabízí alternativní a smysluplné trávení volného času.