„Tento termín je kompromisem. Při dřívějším měli obavu lidé ze zdejšího vinařství, že by nedozrály hrozny pro výrobu burčáku, a pozdější termín nevyhovoval pořadatelům akce Historici v Roudnici, která je tradiční součástí vinobraní," vysvětlil roudnický starosta Vladimír Urban.

Víkend 16.-17. září je prvním, kdy na Litoměřicku letos proběhne vinobraní. O týden později, 24. září, pak budou sklizeň slavit ve Velkých Žernosekách a Třebívlicích. 1. října pak v Liběšicích.

A co která oslava vína nabídne?

Litoměřičtí připravili opět dvoudenní program. V pátek začíná produkce v 16 hodin a program je připraven na všech scénách, vystoupí například místní sbory, rytíři, kejklíři. Uskuteční se i historický průvod, zahraje cimbálovka a tak dále.

Soubotní program pak nabídne například The Boom, Burma Jones, ohňostroj a mnoho dalšího. Program je na mkz-ltm.cz

Zajímavý program sestavili také Roudničtí. Letos jde zde o jednodenní vinobraní, startuje v 11 hodin a kulturní program je rozložen na tři scény. Vystoupí například Adam Mišík, Wohnout, George and Beatovens nebo MIG 21. Na vinobraní dorazí také družina Praotce Čecha. Na Karlově náměstí akci doprovodí sraz historických vozidel.

Program vinobraní ve Velkých Žernosekách a Třebívlicích zatím není znám.

Vinobraní v Liběšicích slibuje burčák, víno, pochutiky a bohatý kulturní program.

Kdy a kde?16.9. – 17.9. Litoměřice
17.9. Roudnice nad Labem
24.9. Velké Žernoseky
24.9. Třebívlice
1.10. Liběšice