Po výběrovém řízení na zhotovitele a získání potřebných náležitostí obec čeká na poslední akt, kterým je získání úvěru od bankovního ústavu. Celkové náklady na realizaci díla se pohybují kolem 100 milionů korun, přičemž zhruba 70 milionů pokryjí dotace z Evropských fondů.

„Jediné, co zatím mohu potvrdit, je jméno zhotovitele, kterým je firma Apris 3MP s nabídkou mírně překračující 75 milionů korun bez DPH. Pokud v následujících dnech získáme úvěr a ministr podepíše dotaci, nastoupí firma na práce už během srpna. V první etapě vybuduje kotelnu na spalování biomasy s depozitním skladem paliva. Ta vznikne na uvolněném pozemku po bývalém dětském hřišti za kulturním domem. Dětské hřiště přesuneme na zakoupený pozemek v sousedství sportovního areálu. Pokud vše proběhne podle našich předpokladů, může kolaudace kotelny proběhnout ještě v prosinci letošního roku. Dokončení celého díla, které zahrnuje druhý zdroje tepla, rozvody teplé vody a předávací výměníkovou stanici, do konce příštího roku," uvedl starosta Račic Jaromír Maleček.

Obyvatele obce nejvíc zajímá cena, kterou budou platit za jeden gigajoul. Výpočet stanovil cenu 280 korun bez DPH s garancí na pět let od podpisu smlouvy.

Račice budou odebírat po deset let biomasu od firmy, která zásobuje firmu Mondi ve Štětí dřevní hmotou.