„Ve středu dorazil na krajský úřad dopis od Pozemkového fondu, že v lokalitě dotčené plánovanou výstavbou roudnického obchvatu jsou pozemky, které spadají do církevních restitucí. A minimálně do 5. prosince 2014 nám k tomu nepodají informace. Bylo tedy rozhodnuto, že Ústecký kraj nebude žádat o dotaci z ROP Severozápad," řekla telefonicky krajská mluvčí Magdalena Hanáčková.

Pro novou silnici to znamená jediné: stavba je odročena na neurčito. „Příprava projektu bude pokračovat, avšak nejprve se musí vše vyřešit. Poté by mohl kraj žádat o peníze z dotačního období 2014 2020," uvedla mluvčí kraje. „Ovšem tento program už bude společný pro všechny kraje."

Pro roudnický obchvat to není jediná komplikace z poslední doby. Loni v prosinci vyšlo najevo, že člen Krajského výkonného výboru ČSSD na Ústecku Ladislav Čurda v dražbě koupil pozemky potřebné pro dobudování obchvatu. Kraj měl na pozemky připraveno maximálně 150 tisíc korun.

Ladislav Čurda podle krajské mluvčí Magdaleny Hanáčkové koupil čtvrtinu ze čtyř pozemků o rozloze zhruba 1850 metrů čtverečních. Ústecký kraj má ve vlastnictví tři čtvrtiny potřebných pozemků, avšak bez těch Čurdových obchvat stejně nemůže postavit.

Paradoxní na celé situaci je, že Ladislav Čurda je členem krajské komise pro dopravu, která projednává dopravní projekty v Ústeckém kraji. Podle Čurdy ale o žádný střet zájmů nejde, kupování půdy je prý jen jeho způsob obživy.

Další komplikací bylo zastavení dotačního programu z ROP Severozápad v roce 2012. „Akce je mimo finanční možnosti kraje, proto se s realizací počítalo za přispění evropských dotací," sdělila tehdy krajská mluvčí Magdalena Hanáčková.

Výstavba nové silnice měla spolykat nejméně 400 milionů korun a na konci roku 2011 Ústecký kraj vyhlásil veřejnou soutěž, aby se začalo stavět. Jenže kraj chtěl stavební firmu vybrat tzv. losovačkou. Tu přitom Úřad Regionální rady Severozápad, který rozděluje evropské dotace, zakázal používat. Kraj pod tehdejší vládou ČSSD rozhodnutí původně nerespektoval, po politickém tlaku opozice nakonec loni tendr zrušil. Nakonec byl dotační program pozastaven kvůli skandálům.