Oskar má svou tabuli a je hvězdou internetu. Nezamyslický čáp k městysu na jihu Prostějovska neodmyslitelně patří.

"Díky spolupráci s místním podnikatelem jsme umístili nad hnízdo kameru. Přes školní počítač streamujeme přímý přenos z hnízda na youtube. Můžeme tak sledovat čapí život celoročně," informoval ředitel nezamyslické školy Petr Jordán a dodává: "Nejedná se o náš originální nápad. Čapí hnízda jsou sledována celorepublikově. Inspirovali jsme se na internetu."

Čápi v Nezamyslicích online

| Video: Youtube

Místní svému čápovi přezdívají Oskar. Se svou družkou pravidelně vyvádějí i mláďata.

"V blízkosti hnízda jsou sloupy elektrického napětí. Vedení obce na ně nechalo instalovat ostny, ale i tak je to pro mláďata nebezpečné. Například loni vinou své neznalosti mláďata uhynula. Snad to bude letos veselejší," doufá Petr Jordán.

V Němčicích se čápům daří

Němčický komín hostí čápy každoročně. V ulici Chvátalova na vysokém cihlovém komíně, se čápi vracejí pravidelně. Letos už se také hlava rodiny vrátila a netrpělivě čeká na svou družku. Černobílí ptáci jsou v Němčicích vážení, před více než deseti lety jim ochranáři ve spolupráci s městským úřadem dokonce celé hnízdo upravili tak, aby nedocházelo k ucpání komínu. Čápům se evidentně v novém bydlišti zalíbilo a každoročně vyvádějí okolo dvou až tří mladých.

V Bohuslavicích se odehrál souboj o hnízdo

Bohuslavický čapí samec se dočkal své družky. Čapí dáma přiletěla do připraveného hnízda v Bohuslavicích na severu Prostějovska poslední středu v březnu, tedy o šest dnů později než její druh. Ten měl v týdnu i konflikt s konkurentem, který se chtěl do připraveného hnízda nastěhovat. Neuspěl, bohuslavický samec nevítaného hosta zapudil.